Дома Твој готвач Бурек на нетрадиционален начин: Крцкав однадвор, мек и вкусен одвнатре

Бурек на нетрадиционален начин: Крцкав однадвор, мек и вкусен одвнатре

1101
0

Бурек на нетрадиционален начин: Крцкав однадвор, мек и вкусен одвнатре

Бурекот на многумина им е омилен вид пита, а домашната секако е највкусна.

На Фејсбук профилот „Мириса од кујната на Маја“ беше објавено видео од подготовката на бурекот на малку поинаков начин.

Состојки (2 парчиња):
800 гр говедско месо
2 поголеми црвен кромид
зачини
масло

Облога:

400-500 гр павлака
5 јајца
малку масло или путер

Подготовка:

Пропржете го кромидот и потоа додадете го месото. Зачинете и пржете го околу 15 минути.

За премачкување измешајте сè и намачкајте две кори. Оставете ги на страна. На новата кора се става премазот, на аглите од месото и се врти. Таа кора префрлете ја на двете намачкани. Така правете додека не направите триаголник каде што основата е 3 кори, па две, па една одозгора.

Свиткајте се во виткање со овие две кори и премачкајте уште еднаш. Се пече на 200°-220° додека не порумени.

Остави одговор

Ваш коментар
Вашето име