Содржи витамини Б, Ц и бета каротен и минерали магнезиум, железо, калиум, калциум и е богат со јаглени хидрати, протеини и растителни масла. Ако досега не сте сакале блитва, еве причини да ја вклучите во вашата исхрана.
Здравје на очите
Карактеристични состојки на блитвата се и лутеинот и зеаксантинот – „витамини за очи“. Поволно делува на окото и спречува макуларна дегенерација, односно макуларна дегенерација, глауком и слични нарушувања на видот. Исто така, лутеинот е добар за заштита од УВ, односно сончевите зраци.
Ги штити коските
Содржи големи количини на витамин К, магнезиум и калциум, а овие соединенија ги штитат и зајакнуваат коските и обезбедуваат правилен раст. Витаминот К1 во цревата се претвора во витамин К2, кој го стимулира производството на остеокалцин, а ова соединение е важно бидејќи го насочува калциумот директно до коските.
Го намалува ризикот од дијабетес
Зелениот лиснат зеленчук секогаш се препорачува за дијабетес, а што е подобро од блитвата, која содржи флавоноид познат како сирингинска киселина која помага во регулирањето на нивото на шеќер во крвта. Затоа блитвата е одлична за сите луѓе, особено за оние кои веќе боледуваат од дијабетес или се во состојба на преддијабетес.
Помага во спречување на рак
Блитвата е богата со антиоксиданси, па спречува ширење на слободните радикали како и клетките на ракот. Содржи и бројни витамини и минерали, бета каротен и кверцетин, за кои сигурно се знае дека се добри соединенија во превенцијата на ракот, особено ракот на дебелото црево.
Здравје на мозокот
Работите цел ден на работа која бара ментална концентрација, а единственото нешто што го јадете е преработена и тешка храна. Не е ни чудо што се чувствувате лошо. Обидете се почесто да јадете блитва, богата е со витамин К и калиум кои помагаат во когнитивниот развој и зачувување.
Здравје на срцето
Блитвата е богата со антиоксиданси кои помагаат во ублажување на воспалението и го забрзуваат процесот на закрепнување. Исто така, антиоксидансите можат да помогнат во намалувањето на крвниот притисок, да го олеснат притисокот врз срцето и крвните садови. Минералите како што се магнезиумот, калиумот и калциумот му помагаат на телото да ослободува натриум, со што се шират крвните садови и го олеснуваат протокот на крв.
Помага при слабеење
Овој зеленчук содржи малку калории и многу диетални влакна кои ја фаворизираат работата на метаболизмот. Влакната го забавуваат разградувањето на мастите и јаглехидратите, така што подолго се чувствувате сити, што значи дека нема да барате грицки веднаш по оброкот.
Подгответе го совршениот оброк од швајцарска блитва :
Состојки:
250 гр компири
200 гр блитва
2 лажички маслиново масло
сол
сок од лимон
Подготовка:
Излупете ги компирите, исечете ги на кришки и сварете ги во солена вода.
Во меѓувреме измијте ја блитвата и ставете ја да се свари со компирот кога компирот е при крај на варење.
Кога ќе се сварат компирите и блитвата, треба да ја исцедите водата, но не целата.
Додадете две лажици маслиново масло и сè измешајте.
Подготвеното јадење посипете го со неколку капки сок од лимон.