БИЛКАРИТЕ ЗА МНОГУ ПРОБЛЕМАТИКИ НАОЃААТ СПАС ВО РУЗМАРИН: за кожа, главоболка, мигрена, срце и крвни садови…
Рузмаринот не е само украс, тој отсекогаш бил користен како лековито растение кај луѓето.
Прочитајте овде стари рецепти кои можете веднаш да ги направите и да ги пробате сами.
МАЦЕРАТ ОД РУЗМАРИН
Кога правите мацерат, најдобро е да користите висококвалитетни органски состојки, бидејќи тоа ќе го направи вкусот и мирисот на маслото поинтензивен.
Исто така, препорачливо е да користите свеж растителен материјал кој претходно добро ќе го измиете и оставете да се исуши на сонце или преку ноќ.
Состојки и опрема:
добро исушени стебла од рузмарин,
екстра девствено ладно цедено маслиново масло,
широка стаклена тегла,
газа или ситна цедалка,
мали стаклени шишиња за складирање на мацератот.
Во рецептот не наведовме одредена количина од потребните состојки, бидејќи растителниот материјал не е строго определен, но можете да го поправите во однос на големината на теглата во која ја правите инфузијата.
Еве како да направите мацерат од рузмарин:
Првиот чекор е добро да ги измиете гранчињата рузмарин (потопете ги во вода 1 час и потоа исплакнете ги уште неколку пати) и добро исушете ги за да спречите појава на мувла.
Оставете ги гранчињата што ќе ги ставите во шишињата кога мацерацијата е подготвена да се исуши неколку дена.
Скршете ги и истријте ги целосно сувите гранчиња пред да ги ставите во теглата за мацерирање, така што рузмаринот ќе почне да ги ослободува маслата. Наполнете ја теглата до врвот, прелијте ја со маслиново масло и цврсто затворете ја.
Оставете ја теглата на суво и темно место приближно 2-3 недели, а потоа процедете го маслото и истурете го во убави шишиња.
По желба во шишињата за декорација можете да ставите едно или две гранчиња рузмарин. Добро затворете ги шишињата и чувајте ги во фрижидер доколку не планирате брзо да го користите маслото.
Употреба
Освен за готвење, маслото од рузмарин може да се користи и за нега на кожа и коса бидејќи ја хидрира кожата на телото и го стимулира растот на косата.
Посебен е и мирисот на рузмарин, па најдобро е да се има предвид дека маслото ќе остави мирис уште некое време, што е само позитивна карактеристика доколку го сакате свежиот мирис на рузмарин.
Се препорачува да се користи масло од рузмарин за длабинска нега на скалпот и на целата коса, каде што е потребно да се натопи косата и да се остави маслото преку ноќ, а потоа наутро измијте ја косата како и обично.
Истражувањата покажуваат дека екстрактот од рузмарин може да делува против опаѓање на косата.
Мацератот од рузмарин традиционално се прави во маслиново масло бидејќи е богат со омега 3 масни киселини и го поддржува здравјето на кардиоваскуларниот систем.
Секако, можете да изберете кое било квалитетно ладно цедено масло чиј вкус ви одговара, додека за локална апликација се препорачува да користите масло од бадем, кајсија или макадамија.
Бидејќи мацерат од рузмарин во маслиново масло е тешко да се конзумира за кратко време, најдобро е да користите помали количини и да го чувате во фрижидер во затворено шише.
ТИНКТУРА ОД КОСТЕН И РУЗМАРИН
Оваа тинктура може да ги замени лековите како што се аналгетиците. Може да се користи и за главоболки, болки во вратот, ревматизам и болки во колика, за вени и циркулација.
Испрскајте ја тинктурата и потоа нежно тријте ја на болното место неколку пати на ден.
Исто така е одличен препарат за отечени нозе и проблеми со проширени вени, особено во лето бидејќи освежува и разладува.
Помага при (болни, отечени зглобови) и треба да се користи секојдневно.
Јас самиот често го користам за главоболки со тоа што ќе прскам малку на прстите и ќе го тријам во близина на слепоочниците (не премногу блиску до очите).
Тинктурата ја користам редовно во лето, ми ги освежува нозете и вените при долго стоење.
За оваа тинктура подгответе:
литар ракија
30 костени
грст рузмарин
Исчистете ги и ситно измелете ги костените. Искинете ги листовите рузмарин и прелијте ги со ракија. Затворете и ставете на топло место (на сонце) 14 дена. Тресете секој ден.