Ова е највкусниот и најлесниот начин на подготовка на црн дроб…
700 гр телешки црн дроб
2 лажици брашно
кромид
2 големи кисели јаболка
китка магдонос
100 гр путер
сол
бибер
Исчистете го телешкиот црн дроб од вените. Исечете го на подебели кришки, филе и превртете го во брашно.
Излупете го кромидот и исечете го на тенки парчиња.
Јаболката измијте ги и излупете ги, исечете ја средината и исечете ги на тенки парчиња.
Измијте го, исушете го и ситно исечкајте го магдоносот.
Загрејте го путерот и испржете ги парчињата црн дроб од двете страни, но така да остане розев во средината.
Потоа извадете ги, ставете ги на загреан плех и ставете ги на топло место.
Пржете ги парчињата јаболка во маснотии околу 3 минути, а потоа ставете ги на парчињата црн дроб.
Пржете го кромидот дури да потемне, а потоа ставете го на парчиња црн дроб. Посипете со магдонос. Зачинете со сол и бибер.