И ние велиме ананас, како и Италијанците, Русите, Французите, Финците, Унгарците, Германците, Естонците, Грузијците, Турците, Арапите … на англиски јазик ова овошје се нарекува ананас , а на шпански пиња . Па како?
Ананасот потекнува од областа на јужен Бразил и Парагвај, а индиските племиња го донеле на Карибите и Централна Америка. Кристофер Колумбо првпат видел ананас во 1494 година на островот Гвадалупе. Но, бил донесен во Европа од Бразил од Португалците и тие го нарекле ананас, од кратенката нанас, како што го нарекувале племето Тупи.
Колумбо го нарекол пиња де ла Индија, или индиски конус – кога првпат дошол на Карибите верувал дека е во Индија. Затоа Шпанците уште го нарекуваат ананасот пиња или конус. На англиски јазик се нарекува и ананас што значи и конус. Остатокот од светот, вклучително и ние, го нарекуваме ананас.
Во меѓувреме, колонијалистите го носеле ананасот низ тропските предели и денес третина од светскиот ананас се одгледува на Хаваите. Порано бил достапен само во конзерви, денес може да се купи свеж по маркетите и супермаркетите. При купување свеж ананас треба да се знае дека повеќе не може да зрее. Се бере непосредно пред зрелоста и тоа е тоа, повеќе нема да стане посладок или помек. И не е важно каква е бојата. Оној со зелена кора може да биде исто толку вкусен како оној со жолта кора.
Ананасот е лесен за одгледување, само отсечете го горниот дел со лисјата и закопајте го во земја, така што лисјата не излегуваат. Не се добива овошје, туку се добива прекрасно домашно растение. За овошјето, сепак, треба да почекате бидејќи на овошјето му требаат до три години за да расте и да созрее на растението. Интересно е што едно растение од ананас може да даде само едно овошје најмногу три пати во животот. Цветовите се опрашуваат од птици, но и од лилјаци!
Ананасот е здрава храна, содржи витамини и минерали како калиум, калциум, витамин Ц и фолна киселина, но најинтересно е неговиот ензим бромелаин. Бромелаинот има антиинфламаторни својства, ги релаксира мускулите и помага при варење. Покрај тоа, важно е и во кујната, бидејќи има одлична можност за омекнување на месото. Имено, тој го раствора колагенот што го држи мускулното ткиво заедно, но така месото е доволно меко за џвакање, а сепак доволно цврсто за да ја задржи својата форма. Можете да купите бромелаин во прав, што го користат професионални готвачи, или да го маринирате месото во сок од ананас. Но, не користете конзервиран сок, тоа е само шеќерна вода, купувате свеж ананас, исечете го во сецко и потоа користете го тој сок.
Сокот од ананас е најпознат во коктелите, а коктелот од ананас е најпознат како пиња колада, што буквално значи разладен ананас. Но, ананасот може да се користи и за правење вино, барем на Хаваите. Има мал процент на алкохол, доста е слатко и малку горчливо.